MENU

Śniadania dla tych co spać nie mogą

  • Jajecznica na maśle z 3 jaj
    150 g
    (pieczywo, masło)
  • Jajecznica z 3 jaj z dodatkami
    200g
    (pieczywo, masło, boczek lub szynka)
  • Kiełbasa z wody
    150g
  • Kiełbasa smażona z cebulką
    150g
  • Deska śniadaniowa
    200g
    (kompozycja wędlin, sera, pomidora)

Przystawki

  • Pasztet tradycyjny naszego wypieku podany z żurawiną
    150g
  • Półmisek mięs pieczonych / wędzonych
    200g
  • Patelnia świeżych borowików
    200g
    Dla wszystkich grzybów miłośników podana z grzanką
  • Śledzik z jabłkiem i cebulką w śmietanie
    150g

Sałatki dla całej gromadki

  • Sałatka z marynowanym indykiem
    300g
    Bukiet sałat i warzy, podany z filetem z indyka i sosem
  • Sałatka z polędwiczką
    300g
    Grillowane polędwiczki wieprzowe z odrobiną sosu balsamicznego, w kompozycji sałat i grillowanych warzyw.
  • Sałatka Grecka
    300g
    Sałata, pomidor, ogórek, cebula, czerwona, Papryka, oliwki, ser feta, sos ziołowy.

Zupy – czyli potrawy jadane łyżką

  • Barszcz wołyński
    300ml
    z kleksem kwaśnej śmietany
  • Solianka
    300ml
    Dobra w dzień jak i z ranka Pyszna odżywcza zupa z podrobami i oliwkami.
  • Żurek z kiełbasą i jajkiem
    300ml
  • Flaczki wołowe
    300ml
  • Rosół kresowy
    300ml
    z trzech rodzajów mięs:

    • z makaronem
    • z kołdunami

    Dostępny tylko w niedzielę, bo wtedy kury umyte i świeże

Dania z grilla – w zestawie

  • Stek z karczku
    180g
  • Stek z polędwicy wołowej
    180g
  • Filet z kurczaka
    180g
    Do każdej pozycji podajemy zestaw surówek oraz do wyboru: frytki grubo krojone lub ziemniaki puree.

Tradycyjne dania obiadowe

  • Roladka z gęsi podana z glazurowanymi wiśniami
    180g
  • Kaczka z pieca
    320g
    Kacza połowa z dodatkiem świeżych ziół i owoców.
  • Śląska roladka wołowa
    180g
  • Kotlet schabowy
    180g
  • Polędwiczka w sosie z podgrzybków
    180g
  • Golonko wieprzowe w warzywach w/g wagi
    100g

Coś z jajek wody i mąki, jak nam wiadomo nie bolą po tym korzonki

  • Pielmieni
    250g
    Smakowite podane w misie, rosyjskie pierożki ze świeżą wieprzowiną, słoniną i cebulką.
  • Pierogi litewskie
    250g
    Z mięsem mielonym, fasolą i pomidorami.
  • Pierogi ruskie
    250g
    choć z Rosją mają niewiele wspólnego
  • Pierogi z kapustą i grzybami
    250g
  • Pierogi z malinami i twarożkiem
    250g
  • Pierogowa Micha
    300g
    Dla Zenka, Tadka i Zdzicha

    Czeburki – wersja obsmażonych pierogów z dopłatą

Z ryb, które głosu nie mają podajemy

  • Łosoś na zielonej rzęsie
    260g
    Filet z łososia na szpinaku
  • Pstrąg smażony wg wagi
    100g

Kresowe Rarytasy jak ich nie znasz to wiedz, że dodają klasy !

  • Solianka dobra w dzień jak i z ranka…
    300ml
    pyszna zupa z podrobami doprawiona kwaśną śmietaną
  • Kartacze vel Cepeliny
    300g
    Z dodatkiem świeżej wieprzowiny / Kluski z tartych ziemniaków z mięsem okraszone skwarkami
  • Gołąbki lwowskie
    250g
    Nadziewane kaszą gryczaną, mięsem i podgrzybkami, oblane grzybowym sosem.
  • Golasy Kresowe
    200g
    Na talerz wskoczyć gotowe. Pieczone krokieciki ziemniaczano – gryczane z sosem grzybowym.
  • Pielmieni
    250g
    Smakowite podane w misie, rosyjskie pierożki ze świeżą wieprzowiną, słoniną i cebulką.
  • Żarkoje
    300ml
    gulasz rosyjski z kawałkami karkówki, grzybami, ziemniakami i marchewką podane z kleksem kwaśnej śmietany